Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/227

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

värda handlingssätt, då hon avslog ett så fördelaktigt anbud, den hemliga olycka, som tärde på henne, och den mildhet och tystnad, varmed hon bar sin smärta, gjorde miss Crawley mera vek om hjärtat än vanligt. En tilldragelse av detta slag, ett giftermål eller en "korg" eller ett frieri genombävar ett helt hus av fruntimmer och sätter alla deras hysteriska sympatier i livlig rörelse. Såsom en iakttagare av människonaturen besöker jag regelbundet S:t Georgeskyrkan vid Hanover Square under den förnäma giftermålssäsongen, och ehuru jag aldrig sett brudgummens manliga vänner brista ut i tårar eller att pedellerna och det tjänstförrättande prästerskapet varit på minsta sätt upprörda, är det å andra sidan icke ovanligt att se fruntimmer, som icke ha det ringaste att skaffa med den pågående ceremonien — gamla damer, för länge sedan över giftasåldern, korpulenta medelålders kvinnspersoner med en hel mängd söner och döttrar, för att icke tala om vackra unga flickor i skära hattar, som gå och vänta på sin befordran och helt naturligt hysa intresse för ceremonien — är det, säger jag, alls icke ovanligt att se fruntimmer lipa och gråta och snyfta och gömma sina små anleten i sina små oanvändbara näsdukar och skaka i hela kroppen av rörelse. Då min vän, den fashionable John Pimlico, gifte sig med den älskliga lady Belgravia Green Parker, var rörelsen så allmän, att till och med den lilla snusiga bänköppnerskan, som släppte in mig i bänken, smälte i tårar. Och varför? Jag frågade av innersta hjärta — men hon stod icke på väg att gifta sig.

Kort sagt, miss Crawley och Briggs överlämnade sig efter affären med sir Fox åt den högsta lyx av känslosamhet, och Rebecka blev föremål för deras ömmaste intresse. Under hennes frånvaro tröstade sig miss Crawley med de känslosammaste romanerna i sitt bibliotek — och miss Sharp med sina hemliga sorger var dagens hjältinna.

Denna afton sjöng Rebecka mera ljuvt och talade mera behagligt, än hon någonsin hade gjort i Park Lane. Hon riktigt lindade sig omkring miss Crawleys hjärta.

219