Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/257

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

Gå på och gäckas du, Ann. Du är familjens kvickhuvud, och de andra tycka om att höra det.

— Jag får ännu en gång påminna dig om, att vi inte äro i en kasern, William, anmärkte miss Ann.

— I en kasern! Jag skulle just vilja höra någon i en kasern yttra sig såsom du, utbrast detta retade engelska lejon. Jag skulle min själ vilja höra en karl framandas ett enda ord emot henne! Men karlar tala inte på det sättet, Ann; det är bara kvinnor, som komma tillsammans och väsa och skrika och kackla. Se så, börja nu inte att gråta. Jag sade bara, att ni äro ett par gäss, sade Will Dobbin, då han såg att miss Anns röda ögon började att fuktas som vanligt. Nej, ni äro inte gäss, utan svanor, vad som helst — men för all del låt bara miss Sedley vara i fred.

Både mamma och systrar kommo överens om att någonting liknande Williams dåraktiga beundran av det där enfaldiga lilla koketta stycket hade världen aldrig skådat, och de bävade för att hon, då hennes förlovning med Osborne nu var bruten, genast skulle antaga sin andre beundrare och kapten. Vid dessa rädda aningar dömde dessa hedervärda unga damer otvivelaktigt enligt den erfarenhet de själva hade haft eller snarare (ty de hade ännu icke haft tillfälle att gifta sig eller slå upp) enligt sina egna begrepp om rätt och orätt.

— Det är då en välsignad sak, mamma, att regementet är utkommenderat, sade flickorna. Den faran är åtminstone vår bror besparad.

Så var även verkligen förhållandet, och sålunda är det som den franske kejsaren kommer att spela en roll i denna borgerliga komedi på världsmarknaden, vilken vi nu spela och som aldrig skulle kommit att spelas utan denne höge, stumme persons mellankomst. Det var han, som störtade Bourbonerna och John Sedley. Det var han, vars ankomst till Frankrikes huvudstad bragte hela landet i vapen för att försvara honom där och hela Europa för att fördriva honom därifrån. Medan den franska nationen och hären svuro honom trohet kring örnarna på Mars-

249