Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/319

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

sagt: — För fan, Will, varför tar du inte gamla Polly? Hon tar dig, om du bara säger ifrån. Jag håller fem mot ett att hon gör det.

— Ja, det är om George, fortfor han. Det har varit en liten missämja mellan honom och mr Osborne. Och jag hyser så mycken tillgivenhet för honom — vi ha varit som två bröder, som ni vet — att jag innerligt önskar att den där tvisten måtte bli bilagd. Vi skola marschera ut, miss Osborne, och ordern till uppbrott kan komma när som helst. Vem vet vad som kan hända under fälttåget? Bli inte orolig, miss Osborne — men dessa två borde åtminstone skiljas som vänner.

— Det har inte varit någon tvist, kapten Dobbin, med undantag av en liten vanlig scen med pappa, sade den unga damen. Vi vänta varje dag att George ska komma tillbaka. Vad pappa önskade var endast till Georges eget bästa. Han behöver bara komma tillbaka, så blir nog allt bra igen, och jag vet bestämt att den snälla Rhoda, som avlägsnade sig härifrån så ledsen, så ledsen och så ond, förlåter honom. Kvinnan förlåter endast allt frivilligt, kapten Dobbin.

= Jag är övertygad om att en sådan ängel som ni skulle göra det, sade den listige räven Dobbin. Och ingen man kan förlåta sig själv, ifall han förorsakar ett fruntimmer smärta. Vad skulle väl ni själv känna, ifall en man bleve trolös mot er?

— Jag skulle dö — jag skulle kasta mig ut genom fönstret — jag skulle taga gift — jag skulle förtvina av sorg! utbrast den unga damen, som icke desto mindre hade uthärdat två brutna förlovningar utan att tänka på självmord.

— Och det finns andra som äro lika goda och trofasta som ni själv, fortfor Dobbin. Jag talar nu inte om den där västindiska arvtagerskan, utan om en stackars flicka, som George fordom älskade och som från sin barndom var uppfostrad till att inte tänka på någon annan än honom. Jag har sett henne i hennes fattigdom, utan att hon yttrat ett ord till klagan, ehuru hennes hjärta var nära att

311