Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/492

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

fram under miss Crawleys säng. Men då han fick veta sanna förhållandet, rusade han uppför trapporna, störtade in i den intet ont anande James rum och ropade:

— Mr James, för guds skull, sluta upp! Ack, vad har ni gjort, sir? — Missis kan inte fördra tobakslukt!

James tog emellertid saken kallt och skrattade åt alltsammans, men hans sinnesstämning blev en annan, då Bowls biträde den följande morgonen kom in med hans blankade stövlar och hans rakvatten och på samma gång lämnade mr James, där han låg i sängen, en biljett från miss Briggs.

"Min bäste sir", stod det i detta brev, "miss Crawley har tillbragt en högst orolig natt till följd av det förskräckliga sätt, varpå huset blivit förpestat av tobaksrök. Miss Crawley ber mig säga er, att hon beklagar, att hon mår alltför illa för att kunna träffa er innan ni reser — och framför allt, att hon någonsin uppmanade er att flytta från den krog, där hon är övertygad att ni skall känna er vida mera hemmastadd under återstoden av er vistelse i Brighton."

Härmed slutade. den hederlige James' bana såsom kandidat till hans tants ynnest.

Var befann sig under tiden han, som förut hade varit den främste på denna kapplöpning efter hennes pengar? Rawdon och Becky hade, efter vad vi sett, efter slaget vid Waterloo följts åt till Paris och tillbragte därstädes vintern i stor glans och munterhet. Rebecka var en god ekonom, och den summa, som stackars Josef Sedley hade betalt för hennes båda hästar, var i och för sig tillräcklig att hålla det lilla hushållet uppe i minst ett år, och hon behövde icke vända i pengar "mina pistoler, med vilka jag sköt kapten Marker" eller det gyllene toalettskrinet eller den med sobel fodrade kappan. Denna senare lät Becky ändra till pelis åt sig själv och for med denna till allmän beundran på promenaden i Boulognerskogen — och ni skulle ha sett scenen mellan henne och hennes förtjuste man, vilken hon träffade sedan armén hade tagit in i Cambray, och då hon

484