Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/55

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

nu Mallas lilla vän på att lägga ut sina krokar för honom, och om inte hon fångar honom, så är det någon annan som gör det. Den karlen är bestämd att bli en kvinnas byte, liksom jag är bestämd att varenda dag gå till börsen. Det är då en verklig välsignelse, att han inte förde hem en svart sonhustru åt oss. Sanna emellertid mina ord, att den första kvinna, som fiskar efter honom, får honom på kroken.

— Hon ska härifrån i morgon, den lilla intriganta varelsen! sade mrs Sedley med mycken energi.

— Varför inte hon lika gärna som någon annan? Flickan har åtminstone ett vitt ansikte. Jag frågar inte efter vem som gifter sig med honom. Låt Josef sköta sig själv.

Kort därefter tystnade de båda talandes röster och efterträddes av den milda, men prosaiska näsmusiken, och undantagandes då kyrkklockarna slogo timmen och brandvakten utropade den, var allt tyst i börsmannen John Sedleys hus vid Russell Square.

Då morgonen kom, tänkte den godlynta mrs Sedley icke längre på att utföra sina hotelser mot miss Scharp, ty ehuru ingenting är mera skarpsynt eller mera vanligt eller mera berättigat än moderlig svartsjuka, så kunde hon icke förmå sig att tro, att den lilla ödmjuka, tacksamma, milda guvernanten skulle våga kasta sina ögon på en så majestätisk person som skatteindrivaren i Boggley Wollah. För övrigt hade anhållan om förlängningen av den unga damens vistelse redan blivit avskickad, och det skulle ha varit svårt att hitta på någon förevändning för att så där plötsligt låta henne resa.

Och som om allt hade sammansvurit sig till förmån för den milda Rebecka, kommo till och med själva elementen henne till hjälp, ehuru hon till en början icke var böjd att tacka dem för deras handling till hennes bästa. Ty på den till Vauxhallsbesöket bestämda aftonen, då George Osborne hade kommit till middagen och de båda äldre familjemedlemmarna hade begivit sig av för att bevista en middagsbjudning hos rådman Balls i Highbury Barn,

47