Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/59

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

varken kvickt eller vältaligt, och det är det även sällan i enskilda samkväm eller annorstädes, undantagandes i högstämda och snillrika romaner. Som det gjordes musik i rummet bredvid, talade man naturligtvis i en låg och passande ton, ehurru visserligen paret i rummet bredvid för ingen del skulle ha blivit stört, om man hade talat aldrig så högt, så sysselsatt var det med sina egna angelägenheter.

Nästan för första gången i sitt liv fann sig mr Sedley talande utan minsta blyghet eller tvekan med en person av det andra könet. Miss Rebecka gjorde honom en hel hop frågor om Indien, vilka gåvo honom tillfälle att berätta många intressanta anekdoter om detta land och sig själv. Han beskrev balerna i guvernementshuset och de olika sätt, varpå man höll sig sval i hettan, nämligen med punkahs, tatties[1] och andra inrättningar; och han var särdeles kvick rörande antalet av skottar, som generalguvernören lord Minto beskyddade; och därpå beskrev han en tigerjakt och det sätt varpå hans elefants mahut (elefantdrivare) hade blivit ryckt ned från sin plats av ett bland dessa vilda djur. Hur förtjust var icke miss Rebecka över balerna hos guvernören och hur skrattade hon icke åt historierna om de skotska adjuntanterna och kallade mr Sedley en stygg, satirisk varelse, och hur skrämd blev hon icke av historien om elefanten!

— För er mors skull, bäste mr Sedley, sade hon, för alla edra vänners skull, lova att ni aldrig mera beger er ut på en av dessa ohyggliga expeditioner.

— Bah, miss Sharp, sade han och ryckte på sina kragar, faran gör jakten endast så mycket behagligare.

Han hade aldrig mer än en enda gång varit med på en tigerjakt, och det var vid det ifrågavarande tillfället, då han blev till hälften dödad — icke av tigern, utan av

  1. Punkah är en stor, lätt med tyg överspänd ram, som hänger ned från taket i rummet och medelst tåg hålles i ständig rörelse av utanför stående tjänare, varigenom en ständig luftöm uppstår i rummet. — Tatties äro med gräs fyllda träramar, som stå inne i rummet och alltemellanåt begjutas med vatten att åstadkomma svalka. Ö. a.
51