Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/326

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

först förse sig med ytterligare ett par sådana plagg, varför han i en av de stora skräddeributikerna vid High Street i Southampton valde sig en röd sidenväst, broderad med guldbin samt en svart och rödrutig av sammet, och med denna och en ljusblå sidenhalsduk och en guldkråsnål, föreställande en grind med fem spjälor samt en ryttare i ljusröd emalj, som satte över den, ansåg han sig kunna göra sitt intåg i London med en viss värdighet. Josefs forna skygghet och rodnande blyghet hade nämligen nu till en god del försvunnit, och han förstod nu att mera öppet och modigt framhålla sitt personliga värde. — Jag nekar inte för det, sade Waterloo-Sedley, jag tycker verkligen om att kläda mig, och ehuru han kände sig tämligen orolig, ifall damerna betraktade honom på balerna i guvernementshuset, och ehuru han rodnade och slog ned ögonen för deras blickar, så var det huvudsakligen av fruktan för att de skulle lägga ut sina nät för honom, som han undvek dem, emedan han numera hade slagit alla tankar på giftermål ur hågen.

Att sy de nämnda västarna åt en person med hans omfång och värdighet drog åtminstone en dag, av vilken han använde en del till att hyra sig en betjänt till att passa upp på honom och hans inföding och att giva order om sin väldiga packning, sina koffertar, sina böcker, som han aldrig läste, sina lådor med frukter och andra läckerheter, sina schalar, vilka han ämnade giva bort i present, etc. etc.

Slutligen for han på tredje dagen efter sin ankomst i allsköns mak till London i sin nya väst, medan infödingen satt och hackade tänderna och huttrade och frös i en schal på kuskbocken vid sidan av den nye europeiske betjänten, och Josef själv satt inuti vagnen och då och då drog ett bloss ur sin pipa och såg så majestätisk ut, att de små pojkarna hurrade och många personer trodde honom minst vara en generalguvernör. Under vägen till London tog han in på åtskilliga värdshus, där han åt och drack av alla krafter, och då han slutligen körde in i London, var han så full av vin och öl och mat och pickles

320