Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/385

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

gudliga broschyrer, utan läste dem även. Hon sydde flanellstubbar åt Quashyboos — bomullsnattmössor åt Kokosnötindianerna — målade små handeldskärmar för påvens och judarnas omvändelse, gick på bibelförklaringar både onsdagar och torsdagar, bevistade både ottesången, högmässan och aftonsången på söndagen — och allt detta förgäves. Mrs Newbright fick nämligen tillfälle att brevväxla med grevinnan av Southdown rörande Sängvärmarfonden åt Fidjiöboarna, och då hon därvid omnämnde "sin söta vän" mrs Rawdon Crawley, skrev änkegrevinnan tillbaka till henne ett brev rörande Becky så fullt av detaljer, vinkar, fakta, lögner och allmänna deklamationer, att förtroligheten mellan mrs Newbright och mrs Crawley genast upphörde och hela den allvarliga världen i Tours, där olyckan tilldrog sig, genast drog sig tillbaka från den förhärdade synderskan. De som känna de engelska kolonierna utomlands veta, att vi överallt, där vi slå oss ned, föra med oss vår stolthet, våra piller, våra fördomar, vår pickles, vår kajennpeppar och andra husgudar, kort sagt, skapa oss ett litet England.

Becky flydde rastlöst från den ena kolonien till den andra — från Boulogne till Dieppe, från Dieppe till Caen, från Caen till Tours — försökande av alla krafter att vara respektabel, men tyvärr alltid en vacker dag röjd och hackad ut ur buren av de verkliga kajorna.

På ett av de nämnda ställena togs hon under armarna av mrs Eagles, en dam utan någon fläck på sitt rykte och med ett hus vid Portman Square. Hon bodde i ett hotell i Dieppe, dit Rebecka flydde, och de gjorde sin första bekantskap med varandra i vattnet, där de simmade tillsammans, samt efteråt vid hotellets table d'hôte. Mrs Eagles hade i likhet med envar hört någonting om den där Steyneaffären, men efter ett samtal med Rebecka förklarade hon att mrs Crawley var en ängel, hennes man en skurk, lord Steyne en usling utan några grundsatser, såsom envar visste, samt att hela anklagelsen mot mrs Crawley var en gemen komplott, hopspunnen av Wenham, den gemena varelsen. — Om ni vore en man med litet

379