Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/41

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

främlingen vara i ett litet paradis av huslig trevnad och bekvämlighet och medgav att, om också mannen var stupid, så var hustrun förtjusande och middagarna de angenämaste i världen.

Rebeckas kvickhet, talanger och glada livlighet gjorde henne snart mycket omtyckt inom en viss klass i London. Man såg blygsamma vagnar vid hennes dörr, ur vilka ganska stort och förnämt folk steg. Man såg hennes kalesch i parken, omgiven av välbekanta modeherrar. Den lilla logen på tredje raden i operan var full med huvuden, som ständigt bytte om, men det måste erkännas, att damerna höllo sig på avstånd ifrån henne och att deras dörrar voro stängda för vår lilla äventyrerska.

I avseende på den eleganta kvinnovärlden och dess seder och bruk kan författaren naturligtvis endast tala efter hörsagor. En man kan icke mera tränga in i eller fatta dessa mysterier, än han kan veta vad damerna tala om, då de efter middagen begiva sig upp i salongen. Det är endast genom ihärdiga frågor, som man någon gång kan få nys om dessa hemligheter, och genom en dylik flit känner envar, som trampar Pall Malls stenläggning och besöker huvudstadens klubbar, antingen genom egen erfarenhet eller genom någon bekant, med vilken han spelar biljard eller intager sin middag, någonting om den eleganta världen i London och huruledes liksom det finns män i samma ställning som Rawdon, som göra en god figur i de okunnigas och oinvigdas ögon, vilka se dem tillsammans med de mest kända sprättarna på de offentliga promenaderna, det även finns damer, som äro gärna sedda bland herrarna, men ses över axeln och undvikas av deras hustrur. Mrs Firebrace är av detta slag — damen med de vackra, ljusa lockarna, som man varje dag ser i Hyde Park, omgiven av detta lands förnämsta och mest ryktbara modeherrar. En annan sådan är mrs Ronkvood, vars soaréer utförligt omtalas i de fashionabla tidningarna och med vilken man ser alla slags höga och förnäma herrar dinera — och många flera sådana kunde nämnas, ifall de hade något att göra med denna berättelse. Men medan

35