Sida:Vår vän Anne 1910.djvu/64

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

Tvillingarna anlända.

dagar efter hans ankomst, en söndagsmorgon — en härlig, mild dag, med solrök och värme alldeles som i september.

Alla ämnade sig till kyrkan, och Anne klädde honom, medan Marilla hjälpte Dora. Davy opponerade sig i början på det bestämdaste mot att bli tvättad i ansiktet.

— Marilla tvättade mig i går — och fru Wiggins gnodde mig med kraftskurpulver den dagen begravningen var … Det måtte väl räcka för en vecka. Vad ska det tjäna till att vara så förskräckligt ren? Det känns då bra mycket trevligare att vara smutsig.

— Paul Irving tvättar sig i ansiktet varendaste dag, utan att man behöver tigga och be honom, sade den listiga Anne.

Davy hade vistats på Grönkulla i föga mer än fyrtiåtta timmar, men han tillbad redan Anne och hatade Paul Irving, som han hade hört Anne berömma så varmt dagen efter hans ankomst. Om Paul Irving tvättade sig i ansiktet varenda dag — ja, då var saken avgjord … Davy Keith skulle göra det också, även om han ströke med på kuppen … Detta hjältemodiga beslut förmådde honom att fogligt underkasta sig även diverse annan toalettbehandling, och han var verkligen en riktigt prydlig liten gosse, när alltsamman var färdigt. Anne kände en nästan moderlig stolthet över honom, när hon ledde in honom i den gamla Cuthbertska familjebänken.

Davy uppförde sig rätt oklanderligt till en början, upptagen som han var med att förstulet koxa ikring sig på alla små pojkar och söka utfundera, vilken som var Paul Irving. De första båda psalmerna och evangeliet voro förbi, utan att någonting inträffat. Pastor Allan läste bönerna, när det otroliga hände.

Lauretta White satt mitt framför Davy, med huvudet lätt nedlutat och det ljusa håret hängande i två långa flätor, mellan vilka på ett frestande sätt framtittade en vit hals, omgiven av ett yvigt spetskrås. Lauretta var en fet och fridsam flicka på åtta år, som uppfört sig mönstergillt i kyrkan ända från den första dagen, då hennes moder bar henne dit och hon var ett lindebarn om sex månader.

Davy stack handen i fickan och upphämtade en mask — en luden mask, som slingrade och vred sig. Marilla såg och hötte

56