Sida:Berzelius Reseanteckningar 1903.djvu/38

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
24
DAGBOK UNDER SOMMAREN 1812.

Där pratades hos Hatchett till sent på aftonen, och som jag föga förstod af hvad som sades, så hade jag rätt ledsamt. När jag då satt och kom ihåg, att vore jag icke nu här, så sutte jag sannolikt på operan och hörde Catalani i Orazie e Curiazie18 och hade obeskrifligt roligt. Det var Catalanis recett, och jag förmodar, att hon då i synnerhet vinnlagt sig att låta höra sig. — Men jag hade icke utan att vara ohöflig kunnat undvika den artighet man gjorde mig med partiet till Roehampton och måste vara nöjd.

10 juli. Fredag. Jag låg af migrän till kl. 4. Steg då upp och vandrade till Wellclose square till Brunmark, som budit mig till middagen och till hvilken jag intet återbud kunde skicka. Jag befann mig tämligen väl af promenaden och blef migrän kvitt på vanlig tid.

11 juli. Lördag. Jag sökte mr Guillemard, till hvilken jag hade rekommendationsbref från Thornton. Han var på landet. Jag gjorde sedan en visit hos dr Marcet. Åt middag med Engström på ett värdshus, kalladt Princess of Wales, i grannskapet af mitt logis. Jag gick på operan kl. 7 och hade den förnöjelsen att få höra Le nozze di Figaro från början till slut. Pjäsen gick rätt väl. Jag gick hem utan att bry mig om baletten.

12 juli. Söndag. Jag gick till mr Warburton och reste sedan med honom till Roehampton till mr Hatchett för att göra en promenad till Richmond Hill. Vi funno mr Brande för oss i Roehampton. Hatchett förde oss i sin vagn till Richmond Hill, som är en betydlig höjd vid stranden af Themsen, där floden med alla dessa härliga landställen synes till ett ganska långt afstånd; det ger en ganska skön utsikt, men luften är alltid så tjock af stenkolsrök, att man icke kan njuta utsikten till den grad som hos oss. Vi passerade dagen hos Hatchett.