saboteras ej blott genom förstörande av apparater utan även genom störande av radioutsändning, och en sjöled kan saboteras genom släckande av fyr, tändande av falsk fyr eller flyttning av sjömärken. Det fordras emellertid, att hindret och störningen skola vara av allvarlig art. Att slå sönder fönster i en kasern eller göra skadegörelse på inredningen i en järnvägsvagn är ej tillräckligt och ej heller att störa enstaka mindre betydelsefulla telefonsamtal eller radioutsändningar. Att olovligen beträda järnvägsspår hör ej heller hit; för sådan förseelse finnes bötesstraff stadgat i § 9 järnvägstrafikstadgan den 12 juni 1925.
Ett undantag göres för åtgärd, som allenast innefattar undanhållande av arbetskraft eller uppmaning därtill. Blockader, strejker och lockouter bliva sålunda ej straffbara i den mån de icke skulle falla under bestämmelsen om krigsförräderi i 8: 2 i förslaget, och detsamma gäller underlåtenhet att leverera eller forsla. Det synes nämligen, frånsett krigstillstånd och därmed jämförliga förhållanden, icke rådligt att genom en allmän straffbestämmelse söka framtvinga arbetsprestationer och leveranser. Ej heller vid tillkomsten av sabotagelagen avsågs att ingripa med straffhot i avtalsförhållanden på arbetsmarknaden och inom näringslivet. Erforderliga reglerande ingrepp på dessa områden ansågos hellre böra ske på annan väg, nämligen med stöd av allmänna förfogandelagen, rekvisitionslagstiftningen, tjänstepliktslagen, maximiprislagen och prisregleringslagen. Ansvar för sabotage synes ej böra inträda ens om undanhållandet av arbetskraft innefattar brytande av avtalsenlig förpliktelse, såsom vid avtalsstridig strejk eller underlåtenhet att fullgöra avtalad leverans. De som äro underkastade ämbetsansvar ådraga sig emellertid naturligtvis ansvar enligt 25 kap. genom underlåtenhet att fullgöra sin tjänstgöring. Förbehållet för undanhållande av arbetskraft avser emellertid endast den rena passiviteten och föranledande därtill genom uppmaning och således på övertygelsens väg. Att genom våldsamma eller svikliga medel hindra andra från att arbeta är däremot en åtgärd som kan falla under paragrafen. Att binda en järnvägsvakt så att han ej kan sköta sin växel kan sålunda bestraffas som sabotage och likaså att genom hot med våld hindra honom att sköta sina åligganden eller att genom lögnaktig uppgift om ändring i tjänstgöringstiden förmå honom att försumma dem.
För grova fall av sabotage finnes en särskild straffskala i andra stycket. Beträffande det där använda uttrycket "egendom av särskild betydenhet" må hänvisas till det vid 2 § anförda. Här som eljest i motsvarande bestämmelser gäller, att de i lagtexten anförda fallen blott äro att anse som exempel. Den omständigheten att gärningsmannen haft uppsåt att åstadkomma stor skada, ehuru han icke lyckats därmed, kan sålunda även vara ägnad att göra brottet till grovt sabotage.
Det fordras uppsåt omfattande alla förutsättningarna för ansvar, således även uppsåt att allvarligt hindra eller störa den ifrågavarande verksamheten. För att grovt sabotage skall föreligga kräves, att uppsåtet omfattar den omständighet som gör brottet till grovt.