Såsom framgår av kommitténs förslag beträffande 5: 13 och 19 a kan förverkande enligt förslaget ske, ehuru straffet för den brottsliga verksamheten är förfallet på grund av preskription eller den brottsliges död. Det skulle emellertid i vissa fall vara obilligt eller olämpligt att talan om förverkande på grund av brottslig verksamhet väcktes ehuru straffet är förfallet. Mot det allmännas intresse av förverkande måste vägas enskildas intresse av att icke få brott framdraget inför offentligheten, sedan straffet förfallit. Det föreslås därför, att där straff är förfallet talan om förverkande skall fä väckas endast om landsfogden eller, i Stockholm, förste stadsfiskalen finner det vara ur allmän synpunkt påkallat.
I sitt förslag till lag om införande av nya rättegångsbalken har processlagberedningen upptagit vissa bestämmelser angående det processuella förfarande som bör föregå förverkandeförklaring (SOU 1944: 9 och 10). I 17 § av nämnda lagförslag stadgas sålunda:
Angår fråga om egendomens förverkande till det allmänna eller annan sådan
påföljd någon, som ej är tilltalad, skall talan därom föras mot honom. Om sådan
talan gälle i tillämpliga delar vad i nya rättegångsbalken är föreskrivet angående
åtal för brott, varå icke kan följa svårare straff än böter.
Är i fall, som avses i första stycket, fråga om förverkande av egendom, som tagits i beslag, och är ägaren ej känd eller har han eller annan, mot vilken talan föres, icke känt hemvist inom riket eller kan eljest ej på sätt om stämning i brottmål är stadgat delgivning ske här i riket, äge rätten utfärda stämning å honom att å tid och ställe, som angivas i stämningen, komma tillstädes vid rätten för att svara i målet vid påföljd, att egendomen eljest må förklaras förverkad. Stämningen skall kungöras på sätt i 33 kap. 12 § nya rättegångsbalken sägs; uppgår värdet av beslagtagen egendom uppenbart ej till etthundra kronor, erfordras ej att meddelande införes i tidning. Uteblir svaranden, skall egendomen förklaras förverkad, om ej av omständigheterna framgår, att talan därom är ogrundad.
Hava i lag eller författning meddelats avvikande bestämmelser, vare de gällande.
Till komplettering av dessa stadganden erfordras utöver nyss berörda
bestämmelse endast en föreskrift, att frågan om förverkande skall prövas av
domstol på talan av åklagare. En sådan föreskrift har upptagits i första
punkten av förevarande paragraf. Yrkande om förverkande äger således enligt
förslaget endast åklagare framställa. Enskild målsägande äger icke framställa
sådant yrkande, men åklagare kan uppträda i mål vari endast målsägande för
ansvarstalan och yrka förverkande. På grund av brott, beträffande vilket
allmän åklagare icke äger föra ansvarstalan, äger han dock ej föra talan om
förverkande; något förverkande kan alltså i sådant fall ej komma i fråga.
I avbidan på nya rättegångsbalkens ikraftträdande erfordras emellertid vissa ytterligare bestämmelser. Kommittén har därför bland Övergångsbestämmelserna upptagit en alternativ avfattning av paragrafen avsedd att tillämpas till dess nya rättegångsbalken trätt i kraft. Det föreslås, att där yrkande om förverkande icke göres i mål om ansvar, det skall kunna framställas genom särskild ansökan. Det föreslås vidare, att yrkandet skall delgivas ägaren, något som där yrkandet framställes i samband med ansvarstalan