Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1962 36.djvu/150

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

148

Fritidsorganisationerna har starkt utvecklats under de senaste årtiondena och räknar nu tillsammans ett stort antal medlemmar.

Svenska turistföreningen är den äldsta och största av organisationerna, grundad 1885, uppnådde 100 000 medlemmar redan 1924 och har nu passerat 202 000 medlemmar.

Skid- och friluftsfrämjandet, grundat 1892, har utvecklat en stor aktivitet genom lokalavdelningar och landskapsförbund, vilka har egna friluftsgårdar nära tätorterna. Medlemsantalet är omkring 34 000.

Motororganisationerna har haft den mest markerade frammarschen under åren efter kriget, Motormännens riksförbund har passerat 180 000 medlemmar, motorförarnas helnykterhetsförbund 150 000 och KAK 30 000 medlemmar.

Reso, bildat 1937 av de stora folkrörelserna och vissa av fritidsorganisationerna, såsom svenska turistföreningen och skid- och friluftsfrämjandet, har 87 000 medlemmar och en omfattande verksamhet inom hotell- och resebyråområdet.

Många av dessa föreningar har betydelse genom egna turistanläggningar. Turismens snabba utveckling har emellertid medfört, att fritidsorganisationerna icke ensamma förmår bygga ut verksamheten i tillräcklig grad. Under kommande år torde därför i allt större omfattning ett samarbete ske mellan de frivilliga organisationerna och kommunala och statliga organ.

Inom län och landskap liksom på många orter har tillkommit allt flera och allt mer effektivt arbetande regionala turisttrafikorganisationer. Dessa, liksom det med statligt stöd arbetande svenska turisttrafikförbundet, ägnar sig väsentligen åt turisttrafiken, särskilt med hänsyn tagen till dess ekonomiska betydelse.

F. Turism och naturvård

Svenska folket har flyttat från landsbygden till tätorterna — 70 % bor nu i tätorter, medan endast 30 % är kvar på landsbygden. Med en högre standard följer bilinnehav, och under en allt längre fritid — var tredje dag genomsnittligt — kan man med hjälp därav återvända till en friare natur — en kompensationsmiljö.

De stora folkströmmarna från städer och andra tätorter ut på landsbygden medför en stark nötning av både den ursprungliga naturen, av åker och äng och andra delar av kulturlandskapet. För många jordägare har uppstått mycken förargelse och även ekonomisk förlust genom tanklöshet från semesterfararnas sida. Särskilt gäller detta naturligtvis de trakter, som ligger närmast de större städerna, där folkströmmarna är störst.