skrifva opp sina utgifter; uppställa och ställa opp. Det förra synes således rättare i sammansättning, det sednare, när det står ensamt. Dock må härvid anmärkas, att upp i stället för opp, någon gång synes tjenligare i den högre skrifarten, särdeles i Poesi, till exempel:
- Upp Svenskar! väpnen Er m. m.
9:o Skillnaden i bruket af um och om.
Man säger ännu umgås, umgänge, umbära, umgälla. I alla öfriga ord om, till ex: omgång, omskrifva, omtala, o. s. v.
10:o Vissa bokstäfvers omflyttning, i synnerhet i pluralis.
Man tillåter sig någon gång, särdeles i vers för rimmets skull, eller äfven för ljudets sammanstötning, att förändra sådana ord som längre, hellre, bättre, mindre, till länger, heller, bätter, minder. En sådan omflyttning af en enda bokstaf i ord, hvari samma omflyttning oftast förekommer i samtalet, torde ej böra anses otillåtlig, då den nyttjas med måtta och urskillning. Om en god vers derigenom uppkommer, är det visserligen en ganska fullkomlig ersättning för denna lilla oriktighet, som kan hända icke ens bör anses för någon.
Ett annat slags omflyttning af consonant och vokal förekommer också stundom i substantiver. Man skrifver vintren och vintern, sedlen och sedeln. Det sednare är tvifvelsutan rättast. Välljudet kan dock någon gång fordra det förra, änskönt dessa tillfällen torde vara sällsynta.