Sida:Till Visby stads äldsta historia.djvu/94

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
— 71 —

Då jag för fastställandet af tillkomsttiden såväl för det tyska stadssamhället som för de tyska gästernas sällskap begagnat Henrik Lejonets urkund som afgörande källa och i båda fallen kommit till de resultat som förut framlagts, har jag utgått ifrån, att det i nämnda urkund förekommande tillägget om Odelricus, som hertig Henrik insatte till tyskarnas styresman[1], är en senare tillsats, som på sin höjd är uttryck för en bevarad tradition om de första tyska gästernas förhållanden[2]. Jag vill i förbigående försöka lämna bevis för detta antagande.

Rättighet att betvifla ställets äkthet ger redan den omständigheten, att vi f. n. icke äga Henriks urkund i original utan i afskrift, gjord någon gång under 1200-talet. Vi kunna således ej af själfva skriften (pikturen) sluta något om det ifrågavarande ställets samtidighet med själfva urkunden (se H. UB., I, n:o 15 och 16).

Anledning till tvifvel om äktheten lämnar såväl ställets plats i urkunden som dess inre halt. Stället finnes ej inryckt i själfva urkunden utan förekommer som ett tillägg

  1. S. T., I, n:o 42.
  2. Betecknande är den villervalla, som förekommer vid tolkningen af detta tillägg. Höhlbaum (H. Gbl. 1872, s. 47) har, såsom vi sett, däraf slutit, att ett tyskt stadssamhälle existerade och att det stod som ett slutet parti mot det gotländska stadssamhället. Koppmann (H. R., I, s. XXVIII) uttalar sig ej om det gotländska stadssamhället, men anser, att den i tillägget omtalade Odelricus insattes som fogde och domare för den tyska stadsmenigheten. Schäfer (Die Hansestädte, s. 41 och 40, n. 2) håller för troligt, att en tysk stadsmenighet fanns bredvid de tyska gästerna, men att fogden bör fattas som de senares, ej som de förres styresman. H. Hildebrand (Sv. Med., I, s. 636) är tveksam, om det »den tiden fanns två grupper af tyskar i Visby», men fogden gör han till de tyska gästernas föreståndare.