Wikisource:Huvudsida

Från Wikisource, det fria biblioteket.
(Omdirigerad från Huvudsida)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Välkommen till Wikisource,
det fria biblioteket som alla kan redigera och korrekturläsa.
HSutvald2.svg
Lästips

Ladda ned som epub Ladda ned som pdf Ladda ned som rtf Ladda ned

Samuel Pickwick

Romanen Pickwick-klubbens efterlämnade papper är den brittiska författaren Charles Dickens första stora framgång och skildrar den brittiska gentlemannen Samuel Pickwick och hans tre vänner som reser runt i England och upplever diverse äventyr. Efter en förstärkt picknick har herr Pickwick somnat i en skottkärra som som av den argsinte kapten Boldwig körs iväg till en ladugård:

Obeskrivlig var det lilla sällskapets förvåning, då det vid återkomsten fann, att mr Pickwick hade försvunnit och tagit skottkärran med sig. Detta var den mest gåtlika och oförklarliga händelse man någonsin hade hört talas om. Det skulle redan ha varit någonting högst utomordentligt uti att en lam man utan vidare omständigheter rest sig upp och gått sin väg; men att han till på köpet för sitt nöjes skull skjutit en tung skottkärra framför sig, det var då rent av ett underverk. Man genomletade tillsammans och var för sig alla möjliga vinklar och vrår; man ropade, visslade, skrattade och ropade igen — allt med samma påföljd. Mr Pickwick stod ingenstädes att finna, och efter några timmars fruktlöst letande kom man till den obehagliga slutsatsen, att man måste gå hem utan honom.

Under tiden hade mr Pickwick blivit rullad in på fähusgården, och ännu, alltjämt sovande i all sköns lugn i skottkärran, blivit instängd därstädes till obeskrivlig glädje och förlustelse, icke blott för alla pojkarna i byn, utan även för de tre fjärdedelar av befolkningen, som hade samlat sig för att åse hans uppvaknande. Om det hade väckt deras stora glädje att se honom rullas in på fähusgården, huru mångdubbelt större blev icke denna glädje, då han efter några otydliga ord på »Sam!» reste sig upp i skottkärran och med obeskrivlig förvåning stirrade på ansiktena framför honom.

Ett allmänt gapskratt var naturligtvis signalen till att han hade vaknat, och hans ovillkorliga fråga om vad som stod på framkallade ett om möjligt ännu mera högljutt.


HSBild.svg
Utvald illustration
Icon of three people in different shades of grey.svg
Deltagande
Fakta och referensmaterial
Facklitteratur  Historiska dokument  Kokböcker  Lagar och författningar
Wikimedia-logo.svg
Wikisources systerprojekt

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki, om wikiprojekten

Commons-logo.svg Commons, bilder och media

Wikispecies-logo.svg Wikispecies, artförteckning

Wikipedia-logo.png Wikipedia, uppslagsverk

Wikibooks-logo.svg Wikibooks, läroböcker och manualer

Wikiquote-logo.svg Wikiquote, citatsamling

Wiktionary-logo-sv.png Wiktionary, ordbok

Wikiversity-logo.svg Wikiversity, kurser och utbildningar

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage, reseguide