Båtseglareordbok/C

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
←  B
Båtseglareordbok
av Carl Edvard Smith
D  →


Företal A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V Y Å Ä Ö


C[redigera]

Centerbord, en merändels af jern eller annan metall gjord skifva som kan släppas ned igenom kölen för att motverka afdriften eller dragas upp i en vattentät låda (centerbordlåda) inuti båten.

Centrum gravitatis, tyngdpunkten i fartyget med allt hvad dertill hör. Som denna punkt naturligtvis måste falla på samma lodlinie som »tyngdpunkten i vattenhålan», utsätter man merändels endast denna sistnämnda punkt på fartygsritningar och betecknar den med C G såsom på figuren här, som äfven visar

Centrum för laterala motståndet (C L M), tyngdpunkten i fartygets undervattensprofilplan. Denna sistnämnda tyngdpunkt uttages både med och utan medräknande af rodret och begge punkterna bruka utsättas förenade med en klam såsom synes.

På en väl konstruerad segelbåt böra lodlinierna genom de nämnda centra samt genom segelkraftspunkten (S K P) inträffa i förhållande till hvarandra ungefär så som på ritningen.

Certifikat för en yacht eller båt kallas ett intyg ifrån det segelsällskap den tillhör om detta förhållande, om egare, dimensioner m. m.; således ett slags pass, som alltid bör medföras ombord.

Citationstecken sättas omkring ett fartygs namn till undvikande af missförstånd; t. ex. Gefle (staden) anlöpes af »Gefle» (ångfartyget).

Close (uttalas klås), det engelska ordet ═ tätt intill, brukas allmänt äfven af svenskt sjöfolk.

Cyklon är egentligen hvilken hvirfvelvind som helst, men ordet begagnas hos oss mest för att beteckna stormar, som merändels börja från sydkanten, draga sig till sydvest med regn och slutligen nordvest med småningom uppklarnande väder.